Skip to main content

Περιγραφή Προγράμματος

Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ λειτουργεί αδιαλείπτως από το ακαδημαϊκό έτος 1998- 1999 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη”. Το πρόγραμμα αυτό, που διαρκεί ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος, έχει επαγγελματικό προσανατολισμό και αποσκοπεί στην εξειδικευμένη εκπαίδευση πολιτικών μηχανικών, αλλά και μηχανικών ή επιστημόνων άλλων συναφών ειδικοτήτων, στην τεχνολογία προστασίας του περιβάλλοντος και σε κοινωνικό-οικονομικά και θεσμικά θέματα, που σχετίζονται άμεσα με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τις επιπτώσεις έργων και δράσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, το ΠΜΣ ΠΠΒΑ εστιάζει σε αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Εκτός από τον Στόχο 4 «Ποιοτική Εκπαίδευση», το πρόγραμμα εστιάζει επίσης στους Στόχους 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14 και 15.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η προώθηση της διεπιστημονικής γνώσης και της έρευνας στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και η προώθηση θετικής στάσης και συμπεριφοράς στους ευαίσθητους τομείς της προστασίας περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Η κατάρτιση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών για την αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού της χώρας στο πλαίσιο μιας δυναμικής οικονομικής και τεχνολογικής αναπτυξιακής πολιτικής.
  • Η ταχύρρυθμη εξειδίκευση στους υπόψη ζωτικούς τομείς και η παροχή κατάλληλων εφοδίων στους αποφοίτους του προγράμματος, είτε για επαγγελματική σταδιοδρομία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα είτε για συνέχιση των μεταπτυχιακών τους σπουδών σε επίπεδο διδακτορικού διπλώματος.

Για την εγγραφή και παρακολούθηση του ΠΜΣ προβλέπονται τέλη φοίτησης ύψους 500 Ευρώ. Από τα τέλη φοίτησης δύναται να απαλλαγεί μέχρι και το 30% των φοιτητών με βάση οικονομικά κριτήρια. Λεπτομέρειες για το θέμα αυτό καθώς και για τους δικαιούμενους απαλλαγής, παρουσιάζονται αναλυτικά στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας.

© ΠΠΒΑ. All rights reserved.

Powered by XirosLab.